De stad Den Haag, bezienswaardigheden of de eerste hoofdstad van Nederland – Scheveninge
Velen beschouwen deze stad als de eerste hoofdstad van Nederland, maar in werkelijkheid is het het bestuurlijke centrum. De residentie van de koningin, de regering, het parlement en andere staatsinstellingen zijn hier gevestigd.
Den Haag https://znaki.fm/nl/places/den-haag/ is een originele en bijzondere Nederlandse stad. Wat is er zo bijzonder en ongewoon aan, vraag je je misschien af? Alles! Laten we beginnen met het feit dat Den Haag de status van stad heeft gekregen. Deze eervolle missie werd op keizerlijk bevel uitgevoerd en bezegeld door Lodewijk Napoleon, de broer van de beroemde veldheer Napoleon Bonaparte. Het is interessant dat hij heel Nederland als een land van rivieren beschouwde en dit land als een van de gewesten van zijn geboorteland Frankrijk wilde zien. Toen Napoleon in 1818 in Den Haag stopte, bleek het een gewoon dorp te zijn. Het was niet gebruikelijk dat machtige keizers in dorpen overnachtten. Daarom veranderde Napoleon de status van de nederzetting snel per decreet. Maar na de verdrijving van de Fransen werden al hun bevelen snel ingetrokken en werd Den Haag weer een dorp. En, zoals de Nederlanders zelf vaak grappen, is het vandaag de dag nog steeds een dorp.
Het is interessant dat de inwoners van Den Haag naast de korte naam ook vaak de lange naam gebruiken – Scheveningen, wat vanuit het oud-Nederlands vertaald wordt als het jachtgebied van de graaf. De stad begon immers met een jachtkasteel, dat in het begin van de dertiende eeuw werd gebouwd tussen de bossen aan de oevers van een schilderachtig meer door graaf Willem II.
Toen Willem keizer van het Heilige Roomse Rijk werd, begonnen gerespecteerde vertegenwoordigers van de koninklijke adel herenhuizen en paleizen rond het eenzame kasteel te bouwen. Zo ontstond een uniek architectonisch ensemble van majestueuze koninklijke gebouwen, het historische hart van het moderne Den Haag – het Binnenhof, wat hof betekent.
Het is bekend dat de jacht op deze plekken altijd een dekmantel is geweest voor graven, koningen en ambassadeurs. In feite kwamen ze hier samen voor geheime onderhandelingen. Daarom is het logisch dat het Binnenhof tegenwoordig het politieke en diplomatieke centrum van het land is. De regering en de Tweede Kamer vergaderen hier, boven de paleisvijver binnen de muren van een oud en uniek gotisch gebouw, in de Ridderzaal.
Het Binnenhof ziet er uniek uit vanaf de overkant van de Hofeilfer Vijver. Het is moeilijk te geloven dat moderne staatslieden achter de middeleeuwse muren werken.
Naast het Binnenhof staat een elegant paleis, gebouwd in renaissancestijl. Ooit gebouwd voor prins Johann Maurits, is het nu een populair kunstmuseum in Den Haag. Het Mauritshuis is een ware schatkamer met meesterwerken van Hollandse meesters. De koninklijke collectie schilderijen is niet talrijk in vergelijking met andere musea in de wereld. Het bevat echter uitsluitend parels van schilderkunst van beroemde Nederlandse kunstenaars uit de zogenaamde Gouden Eeuw. Namelijk: Vermeer, Rembrandt, Steen, Rubens … en vele anderen.
Het monument voor de eerste koning van Holland, Willem van Oranje, die tijdens zijn bewind de politieke status van Nederland aanzienlijk verbeterde, toont de heerser te paard. De blik van de eerste heerser is gericht op het paleis waar de huidige koningin Beatrice werkt. Overigens regeert een fragiele vrouwenhand al 110 jaar op rij over het land en is de huidige heerser van Nederland de rijkste van zeven andere monarchen in Europa.
Hier, net als in alle andere Nederlandse steden, is de fiets een geliefd vervoermiddel.
In de zuidelijke wijken van de stad zijn moderne gebouwen opvallend en staan ze goed naast historische gebouwen. De nieuwe gebouwen van het nieuwe centrum lijken het centrum van de oude harmonie te breken met scherpe, broze hoeken en spiegelende oppervlakken. In Den Haag wordt zo’n buurt van verschillende tijdperken met zoveel smaak gepresenteerd dat het niet alleen niet in het oog springt, maar juist de aandacht trekt met zijn onverwachtheid, nieuwheid en originaliteit. Een ander bewijs van de harmonie tussen het verleden en de toekomst, maar dan al in het historische deel van de stad, is de Passage. Deze overdekte arcade is organisch verweven met het patroon van moderne stedelijke gebouwen.
Relatief modern, vooral in vergelijking met het Binnenhof, is het Paleis van het Licht, gebouwd in 1922 op initiatief van tsaar Nicolaas II en met financiële hulp van de Amerikaanse zakenman Andrew Carnegie.